ADHD begeleiding in Schiedam

Wat is ADHD?

De term ADHD geeft uitdrukking aan twee dingen: ‘attention deficit’ en ‘hyperactivity’. Attention deficit’ betekent letterlijk ‘aandacht tekort’. Niet dat de ADHD’er aandacht tekort krijgt, maar dat hij of zij zelf te weinig aandacht heeft. Het is snel op, het vaatje aandacht. ‘Hyperactivity’ betekent hyperactiviteit, oftewel druk en onrustig (lichamelijk of innerlijk).

Nu zijn er genoeg mensen die last hebben om de aandacht erbij te houden en ook genoeg hele drukke en onrustige mensen. Maar iemand met ADHD heeft het allebei.

Hoe weet ik nou of mijn kind ADHD heeft?

Het beste advies dat we je kunnen geven is: ga het niet zelf proberen uit te vinden. Als je het gevoel hebt dat het zo is, neem contact op met je huisarts of de psycholoog.

Om je een beetje op weg te helpen moet je dus letten op die twee aspecten: aandacht tekort en hyperactiviteit. Niet als het een weekje is, de meeste testen gaan uit van een periode van een half jaar. Dus als je al een half jaar of langer het vermoeden hebt, aarzel dan niet.

We noemen geen lijstjes met ‘dingen waar je op kunt letten’, omdat dat vaak gedrag is waar we allemaal wel eens last van hebben. In het geval van ADHD gaat het er om dat het buitensporig is, ongewoon en dat voel je als ouder ook zonder lijstje prima aan.

De mensen om ADHD heen

Het is lastig om je voor te stellen als je het niet hebt. Een ADHD’er wil zich wel concentreren, wil wel rustig zijn, maar het gaat gewoon niet.

Een ADHD’er wordt meestal lastig gevonden. Ze zijn zo aanwezig, dominant en vaak storend voor anderen. Daardoor kan het dat een kind met ADHD een beetje alleen komt te staan. Ook thuis kan het soms extra stress en spanningen opleveren.

Overigens, ADHD kan ook heel wat voordelen hebben. Vaak hebben ADHD’ers een heel creatieve kijk op dingen, kunnen verfrissend tegen heel gewone dingen aankijken en bijdragen aan belangrijke vernieuwingen.

ADHD en nu?

Een ADHD’er heeft een bepaalde psychologische en emotionele bouw die niet altijd in de pas loopt met de rest van de wereld. Dat kan echt heel erg lastig zijn en zwaar voor de ADHD’er en de mensen om hem of haar heen. Je kunt niet genezen van ADHD. Maar je kunt er wel mee om leren gaan, de lasten verlichten en de lusten omarmen.

De begeleiding van ADHD in de buurt van Rotterdam richt zich onder meer op de volgende aspecten: structuur in de dag en tijd, regelmaat, gedrag leren, ontladingsmomenten vinden en gebruiken. Soms kan bij de behandeling ook een specifiek dieet worden voorgesteld.

Contact met Psycholoog Schiedam

Heb je een vraag over ADHD begeleiding vlakbij Rotterdam in Schiedam? Bel of mail voor informatie of een afspraak.