Angstklachten behandeling in Schiedam bij Psycholoog Schiedam

Gevangen in angst

Iedereen is wel eens bang. ‘Wel eens’. Als je angstklachten hebt, ben je niet ‘wel eens’ bang, maar bepaalt de angst je hele leven. Dat wil niet zeggen dat je de hele dag bang bent, maar wel dat je je leven inricht rondom je angst.

Je bent er dingen voor gaan laten, je vermijdt situaties. De angst dirigeert je. Je kunt er vrienden door verliezen, je werk. Over de hele linie leef je in spanning. Tot je uiteindelijk ingesloten bent, gevangen in angst.

Herkenbaar? We verdelen angst in drie categorieën:

  • de gegeneraliseerde angststoornis.
    Dat is angst zonder ‘richting’. Je bent bezorgd. Niet een beetje, maar heel erg bezorgd. Zo erg dat je er van verlamt, alsof je niks anders meer kunt dan met die angst, die zorg bezig zijn. Je weet dat je angst niet reëel is. Maar het is zoveel sterker dan jij.
  • een dwang of obsessieve compulsieve stoornis.
    In dit geval heb je niet alleen een angst, maar je bent ook geobsedeerd met bepaalde gedachten of handelingen. Alsof je daarmee de angst kunt bezweren. Dan kun je denken aan negatieve gedachten die je onophoudelijk in je hart dreunt. Of bepaalde handelingen die je keer op keer moet uitvoeren (bij smetvrees bijvoorbeeld).
  • een fobie.
    Dat is angst met een hele duidelijk ‘richting’. Je bent bang voor ‘iets’; een dier, ding of situatie. Hier geldt dat je waarschijnlijk heus wel snapt dat je angst niet reëel is. Dat je ondanks dat er toch in gevangen zit.

Heb je vragen over angst?
Kijk dan even op het forum over angst en fobie: www.angstpsychologen.nl. Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen.

Maak een afspraak bij Psycholoog Schiedam

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over angstklachten behandeling in Schiedam? Bel dan voor een afspraak of stuur even een mailtje naar praktijk Psycholoog Schiedam.